Paleis’t Loo, kasteel de Cannenburgh, Renderklippen en schaapskooi

Paleis ’t Loo:

Het huisje ligt aan de rand van Apeldoorn. Vanuit deze mooie plaats kunt u heel veel tochten ondernemen. Zo kunt u natuurlijk het paleis  ’t Loo bezoeken:

Paleis Het Loo informatie

Een kijkje nemen in een paleis waar Nederlandse koningen en koninginnen hebben gewoond: dat kan in Paleis het Loo. Dit voormalige Koninklijk Paleis aan de rand van Apeldoorn is al sinds 1984 opengesteld voor ‘het normale volk’. En het mooie is dat meeste vertrekken nog net zo ingericht zijn als toen Koning Willem III, Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana er woonden. Je treedt in de voetsporen van deze koninklijkheden, die de afgelopen 3 eeuwen in het paleis aten, sliepen, kaarten, hun kinderen opvoedden en meer. Hoe bijzonder is het dat jij nu een kijkje mag nemen in het privéleven van deze markante personen?Wanneer je bij het paleis aan komt, is het eerste wat je opvalt de immense tuin. De gemaaide gazons, de spuitende fonteinen en alle planten vormen een Hollands-classicistische tuin. Leuk feitje: de tuin is zo gemaakt dat de ene kant het spiegelbeeld van de andere is! Het paleis is overigens net zo symmetrisch, let er maar eens op wanneer je er bent. Zodra je de ingang betreedt, krijg je zelf het gevoel alsof je een koning of koningin bent. Binnen in het paleis is het mogelijk om zelf rond te lopen, met of zonder audiotour, en het is mogelijk om samen met een gids mee te gaan. De gids neemt je dan mee langs de Nieuwe Eetzaal, de slaapkamer van koning Willem II, de salon van prins Willem V en de zitkamer van Koningin Wilhelmina. Ieder vertrek heeft nog alle originele kenmerken van toen die bepaalde hoogheid er woonde. Het paleis is zo ingericht dat je begint bij appartementen van de eerste bewoners, koning Willem III en koningin Mary II. Vervolgens loop je in chronologische volgorde langs de kamers, om te eindigen bij de vertrekken van koningin Wilhelmina en prinses Juliana. Naast het paleis vind je overigens ook nog de stallen en koetshuizen, waar bijzondere rijtuigen te bekijken zijn. Bijvoorbeeld de witte lijkwagen, die dienst deed tijdens de begrafenis van koningin Wilhelmina. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de actuele tentoonstelling die in Paleis het Loo wordt gehouden!
Paleis Het Loo
Paleis Het Loo
Paleis Het Loo

4 evenementen bij Het Loo waar je bij moet zijn geweest!

1. Prinse(sse)ndagen
Bijna ieder klein kind wil later als hij of zij groot wordt, prins of prinses worden. Tijdens de Prinse(sse)ndagen kan iedere kleine bezoeker zijn of haar droom uit laten komen! Neem de kids mee in een koninklijk kostuum naar Paleis het Loo. Tijdens één van de dagen in de zomer worden ze daar geschminkt en mogen ze als een echte prins of prinses plaats nemen op een koninklijke troon. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten, zoals een speurtocht en een poppentheater met een leuke voorstelling voor jong en oud. Natuurlijk hoort er een wandeling door het paleis ook bij!

2. Bloemenpaleis het Loo
Tijdens Bloemenpaleis het Loo wordt overal in en om het paleis verse bloemen en planten geplaatst. De Tuindienst van het paleis maakt iedere week verse boeketten, die passen bij de historische interieurs van de appartementen. Overal waar je wandelt ruik je dus de heerlijke geur van verse bloemen! Neem ook een kijkje in de Bloemenkamer, waar de werknemers van de Tuindienst laten zien hoe de boeketten worden samengesteld.

3. Parade van de Zomerkoning
De tuinen van het paleis zijn tijdens de zwoele zomeravonden het toneel van de Parade van de Zomerkoning. Op diverse plekken bekijk je spectaculaire acts, die je normaal ook in het circus ziet. Een giraffendressuur, een ganzenparade en dansende chimpansees: maar ook allerlei capriolen op een trampoline, acrobaten die in de lucht de engste taferelen uithalen en een circustheater. Maar ook de innerlijke mens wordt verwend: er zijn allemaal plekken waar je koffie, thee, ijsjes of koningswafels haalt.

4. Concours d’élégance
Liefhebbers van auto’s halen hun hart op tijdens het Concours d’élégance. Al meer dan tien jaar worden er tijdens één weekend in de zomer allerlei prachtige voertuigen getoond op het voorterrein van Paleis het Loo. Bekijk unieke modellen van topautomerken zoals Maserati en Bentley, maar ook bijzondere exemplaren van een ‘doodnormale’ Renault.

 

 
 
EEN JAAR VOL ACTIVITEITEN

Prinsesjes-tijdens-de-Prins(ess)endagen.-Foto-Menno-Mulder

 

Lantaarnact tijdens de Parade van de Zomerkoning. Foto Menno Mulder

 

RENOVATIE EN UITBREIDING
Achter de schermen wordt dit jaar hard gewerkt aan de voorbereiding van een omvangrijke renovatie en uitbreiding van het museum. Dit maakt ons gebouw weer klaar voor de komende decennia. De aanpak van het achterstallig onderhoud, waaronder de verwijdering van asbest, vindt plaats in de jaren 2018-2020. Tegelijkertijd komt er een ondergrondse uitbreiding met een groot bezoekerscentrum en ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe museum wordt het kindermuseum. Wie niet wil wachten, kan deze zomer vast een voorproefje krijgen op de Oranje-Academie. Hier kunnen kinderen zelf ervaren hoe het is om op een paleis te werken als hofdame, tuinman of koetsier.
 2017 heeft daarmee alle ingrediënten in zich om opnieuw een succesvol jaar te worden. Het paleis, de tuinen en de stallen liggen er ook dit jaar schitterend bij. We laten het u graag zien.
 

Kasteel: de Cannenburgh te Vaassen

Al in de 15e eeuw is bij de Cannenburch sprake van een watermolen en een bos, genaamd Vogelhegge. Ten tijde van Marten van Rossem was er een tuinaanleg, compleet met kruidentuin en doolhof, waarvoor boompjes uit Luxemburg werden gehaald. Het water van de nabijgelegen sprengen en beken waren van belang om een molen aan te drijven en de visvijvers op peil te houden.www.glk.nl/cannenburch

Evenementen 2017:

Beken

Het stelsel van molenbeken werd tussen 1660 en 1700 aangelegd. Een molenbeek voert water naar het rad van een watermolen. In de jaren zestig van de 18e eeuw volgden belangrijke verfraaiingen van de tuin, waarvan de cascade achter het kasteel een restant is. Ook in de 19e eeuw zijn er enkele aanpassingen geweest. Maar deze hebben de oorspronkelijke 17e-eeuwse structuur van het park nauwelijks aangetast.

 

Plaatsen Epe en Heerde zijn aan te bevelen met daar vlakbij de Renderklippen en de schaapskooi op de heide.

De Renderklippen is een natuurgebied dat bestaat uit met heide begroeide stuwwallen op de Veluwe tussen de plaatsen Epe en Heerde. Het 223 hectare grote gebied kent veel hoogteverschil. Door de ligging ver van steden is het een van de plekken in Nederland waar het ’s nachts nog echt donker wordt.

Ontstaan

De stuwwallen zijn ontstaan door gletsers die tijdens het Saalien, de grond voor zich naar boven stuwden. Toen het klimaat 128.000 jaar geleden veranderde bleven de stuwwallen achter. Toen het ijs weg was, vormden zich stuifduinen. De prehistorische grafheuvels uit de steentijd, dateren van ongeveer 2800 tot 2100 v.Chr. De oudste bij opgravingen aangetroffen sporen van menselijke bewoning dateren uit de late bronstijd, zo’n 700 jaar v.Chr. Deze bevinden zich in het Historisch Museum Arnhem. De grond van de Renderklippen is arme zandgrond, die niet geschikt is voor landbouw. De heide is ontstaan en wordt in stand gehouden door menselijk ingrijpen; men hoedde er eeuwenlang schapen en runderen (render). Anno 2010 graast er nog steeds een kudde van zo’n 150 schapen. Aan zich zelf overgelaten zou de heide door grassen worden verdrongen en daarna in bos veranderen.

 

Verder kunt u fietsen richting Gortel, Vierhouten, Uddel en Garderen. Daar kunt u herten en wilde zwijnen spotten.

 

                                  

Onderweg ziet u allerlei gezellige terrasjes. U rijdt dan door de bossen en heidevelden van het Kroondomein en de Veluwe. Via de fietspaden kunt u allerlei fietstochten maken naar de steden Apeldoorn, Zwolle en Deventer.

 

Paleis het Loo, Apeldoorn

Paleis het Loo, Apeldoorn